Телефон за бърза поръчка:
0894 503 211 / 0894 503 216
работно време 08:30 до17:30

   Кошница:   0 - 0.00 лв.

Пролет / Лято 2020

Как да избираме дрехи? Гледайте материята!


    Най-важното за една дреха е материята на плата.След това важно е как е обработен плата (вкл. боядисването), какви и колко здрави са шевовете, как е зашита подплатата, какви са копчетата и ципа, добре ли са обшити джобовете и ръбовете. Марковите дрехи обикновено са с високо качество по всички показатели… но включително и цената :) Ако обаче избирате внимателно, ще може да подберете качествени дрехи и от “неизвестни” фирми.
    ВИДОВЕ МАТЕРИИ
Материите биват:
1. Естествени, растителен произход (памук, лен)
2. Естествени, животински произход (вълна, кашмир, коприна)
3. Изкуствени (вискоза) – на основата на целулоза. Извличат се като естествените, но се обработват като синтетичните.
4. Синтетични (полиестер, акрил, найлон, ликра) – на основата на петрол.
    ХАРАКТЕРИСТИКА
Естествени – памук
COTTON
Памукът е мек, силно попивателен. Затова и лесно се цапа. Подходящ за бельо, спално бельо, хавлии, тениски. Лесно се глади, но и лесно се мачка. Не е еластичен и не е подходящ за спортни екипи, освен ако не е в комбинация с друга, по-еластична материя. След пране се свива. С времето губи формата си.

Естествени – лен
LINEN
Ленът е мек, но по-здрав от памука. Държи хладно и е подходящ за летни дрехи. Много лек. Не е еластичен. Не попива добре, затова пък не се петносва лесно. Като всички меки материи, лесно се глади, но и лесно се мачка.

Естествени – вълна
WOOL
Вълната е най-топлия плат. Тежък. Може да “драска” по кожата, ако не е обработена добре, така че винаги пробвайте на голо. Не попива лесно, но накисната във вода (при пране например) става много тежка. Съхне трудно.

Естествени – кашмир
CASHMERE
Кашмирът е вид вълна – козя вълна. Фина, мека, здрава и лека. Много топла, но за разлика от обикновената вълна е тънка и не тежи. Пере се на ниска температура и трябва да се простира хоризонтално, за да не се разтегне и да увисне. Може да прави “топченца” по повърхността на дрехата.

Естествени – коприна / сатен
SILK / SATIN
Коприната е нишка, която се получава от буби. Естествено лъскава, тънка и много здрава. Нулева еластичност – материята е гладка, но твърда. Не образува статично електричество.
Сатенът е коприна, изтъкана по определен начин. В някои случаи сатенът може да съдържа и други материи – синтетичните найлон и полиестер – и пак да се етикира като сатен. Разликата между сатенът и коприната е, че той е лъскав само от лицевата страна, а вътрешната е мека и мъхеста.

Изкуствени – вискоза (изкуствена коприна)
VISCOSE (ART SILK)
Вискозата се получава от естествени целулозни нишки, но с допълнителна обработка както при синтетичните материи. Лъскава или по-лъскава от естествената коприна.
Вискозата може да е изкуствен заместител също на памук, лен и вълна. Като цяло е гладка, мека, прохладна, попива добре. В същото време не спарва. Хавайските ризи в периода 1930-1950 са били изцяло от вискоза.

Синтетични – полиестер / полиетилен
POLYESTER / POLYETHYLENE
Полиестерът е вид полимер, т.е. химично съединение. Най-често под полиестер се разбира “polyethylene terephthalate (PET)” – същото вещество, от което се правят пластмасовите шишета. Полиестерите включват както естествени химикали, така и синтетични.
Като всички синтетични материи, полиестерът се мачка по-трудно, задържа цвета по-дълго и е издръжлив. За сметка на това усещането не е като при естествените материи. Лесно се наелектризира.

Синтетични – акрил (изкуствена вълна)
ACRYLIC
Акрилът е лек и мекичък, имитация на естествената вълна. Но не толкова топъл. Може да имитира и други материи. Най-добре задържа цвета спрямо всички останали материи. Тъй като е синтетичен, лесно се наелектризира.

Синтетични – найлон
NYLON
Найлонът е създаден с цел да бъде заместител на коприната. Но не в коприната за дрехи, а в коприната за въжета, парашути, палатки и пр.
Тънък е, лесно се наелектризира, не топли. Спарва. Като цяло не е подходящ избор за дрехи, освен като външно покритие – против дъжд и вятър.

Синтетични – ликра (еластан)
LYCRA (ELASTANE, SPANDEX)
“Ликра” и “еластан” е едно и също. (Всъщност “Lycra” е търговска марка, която е станала нарицателно – както “Xerox”.)
Това е синтетична, много еластична материя, често с блясък. Използва се за бански, клинове, чорапогащници, танцови и спортни облекла.

ЕСТЕСТВЕНИ И СИНТЕТИЧНИ МАТЕРИИ

Като цяло естествените материи са:
- По-добри като комфорт
- По-лесно се мачкат
- По-лесно се цапат
- Не са еластични
- Не се наелектризират
- Абсорбиращи
- Не толкова издържливи

Като цяло синтетичните материи са:
- Не толкова комфортни
- Не се мачкат лесно
- Не се цапат лесно
- Може да са еластични
- Наелектризират се
- При гладене може да се стопят от висока температура
- Издържливи са, включително като цвят

Често в производството на дрехи се използва комбинация от естествени и синтетични материи. Целта е да се вземе най-доброто и от двете. Така че ако дрехата ви не е 100% памук или 100% вълна, това не е страшно.

Също така обаче синтетичните материи като цяло са по-евтини от естествените. И логично, производителите са изкушени. Затова като гледате материята на дрехите, избирайте дрехи с голяма част естествени съставки.

Винаги гледайте инструкциите на етикета – как се пере дрехата, как се суши, как се глади. (Обикновено не обръщаме внимание на тези неща в магазина, защото сме се прехласнали по дрехата; после обаче това може да ви излезе през носа.)


Меню

Начало
За нас
Полезно
Политика за защита на личните данни
Контакти
Продукти

Най-нови
Продукти в промоция
Оферта на деня
Контакти

e-mail: pijami@abv.bg
тел.:0894 503 211
       0894 503 216
 
2020, Всички права запазени.