Телефон за бърза поръчка:
0894 503 211 / 0894 503 216
работно време 08:30 до17:30

   Кошница:   0 - 0.00 лв.

Пролет / Лято 2020

Бамбукът - материята на бъдещето

 Във време, когато планетата страда от човешката дейност и все по-често се говори за изчерпване на природните ресурси, нуждата от използване на еко-материали е все по-остра. През 2004 г. двама американци създават компания, която използва бамбука като ресурс за производство на облекла. Гамата е доста разнообразна – всекидневно облекло за мъже и жени, дори долно бельо.
Оказва се, че бамбукът е един от най-устойчивите ресурси в световен мащаб. Растението държи рекорда за най-бързо нарастване - с около метър за ден. Освен това той не е дърво, а е вид трева, която образува нови филизи без нужда от присаждане. Бамбукът приема повече от пет пъти парникови газове и произвежда 35% повече кислород в сравнение с дървесните видове. По този начин той е отличен съюзник срещу борбата с глобалното затопляне.
    Материята, създадена от бамбук е мека и фина като коприна, но е по-практична, защото не е толкова скъпа и е по-дълготрайна. Според някои твърдения бамбукът е новият памук – той е антибактериален и не задържа влага. Благодарение на специфичната си структура – матрица с микроскопични пролуки, материята от бамбук позволява на кожата да диша и регулира температурата.
Всъщност откриватели на бамбуковата материя са Ксянгки Зу, Ценг Лиу и Хао Генгн. През 2003 г. те откриват технологията за превръщане на бамбуковото листо в нишка – те загравят растителната материя до 80-90 градуса, след това я накисват в смес от сапун и масло, сушат и я овлажняват отново с друга смес от масла. 
 
 
Защо да изберем бамбук?

Добър за хората

Антиалергични свойства. За хората с алергии, бамбукът е отлична алтернатива за спално бельо, кърпи, халати, одеяла или дрехи. Бамбукът съдържа естествен антиалергичен агент, който предпазва от развитието на бактерии. Всъщност, бамбуковите изделия са с най-малко регистрирани оплаквания от алергични реакции от потребителите.

Освен, че е антиалергичен, бамбукът е устойчив и на гъбички и плесен, което прави материите от бамбук идеални за изработката на хавлиени кърпи, халати, чорапи и други изделия, излагани често на влага.

Дишаща материя. Продуктите от бамбук имат и друга уникална способност - те буквално дренират влагата от кожата, така че тя да няма време да натрупа бактериални колонии и да развие обриви. Благодарение на това качество, дрехите и чаршафите от бамбук не залепят за кожата, дори когато човек се поти обилно. Това помага за поддържането на здрава кожа без обриви, зачервявания и други проблеми.

Естествен дезодорант. Благодарение на естествения си дренаж на потта от кожата, материите от бамбук действат и като естествен дезодорант. Те отблъскват неприятните миризми като дренират потта и запазват кожата суха и хладна. В света, в който живеем, където хората използват какви ли не химикали, за да ухаят приятно, използването на бамбукови дрехи, кърпи, одеяла и чаршафи е естествен начин да се предпазим от неприятните миризми.

Терморегулираща. Бамбуковата тъкан е невероятна при поддържането на температурата. Тя държи хладно когато навън е горещо, и топли когато е хладно. Избягването на резки температурни разлики е от първостепенна важност за доброто здраве.

Подобрява циркулацията. Има данни, че текстила изработен от бамбукови нишки подобрява циркулацията на кръвта. Молекулите на бамбука абсорбират енергия от атмосферата и след това я пренасят под формата на енергия към тялото, активирайки клетките и подобрявайки кръвообръщението.

Естетически издържани. Едни от най-забележимите качества на бамбуковите тъкани са естетическия им вид и усещане на допир. Текстурата на бамбуковите материи е по-мека от повечето видове памук. Те също така задържат цвета си за много по-дълго време. На външен вид, бамбуковите материи изглеждат като по-скъпи материи, като коприна, например.


Добър за природата


Икономичен. Бамбуковите нишки са едни от най-икономичните и екологични продукти в света в наши дни. Поради бързи си растеж, бамбукът се нуждае от много малко ресурси, за отглеждането си. За разлика от памука, бамбукът няма нужда от големите количества вода и пестициди, нито пък внимателната грижа, за да бъде отгледан.

Екологичен. Бамбуковите нишки са и една от най-щадящите природата суровини. 100% биоразградими, фибрите използвани за направата на бамбукова материя няма нужда да бъдат пръскани с каквито и да било химически добавки.

Приложения за дома


Бамбукът има над 1 000 приложения за домакинството. Поради уникалните си антиалергични, антибактериални, попивателни и дишащи свойства, най-широко приложение, той намира в домашните текстили. От меките и здрави бамбукови нишки се изработват хавлиени кърпи, чаршафи, одеяла, постелки за баня, халати и много други. От бамбукови нишки, също така могат да се намерят и възглавници и матраци.

Хавлиените кърпи и халати от бамбук се отличават с висока степен на попивателност и мекота в сравнение с памука. Благодарение на антибактериалните свойства на бамбуковите фибри, те не задържат плесен и по-трудно развиват бактерии, което е типично при продължително стоене във влажно помещение. Освен това, кърпите от бамбук са до 3 пъти по-здрави, в сравнение с памучните, което бързо възвръща инвестицията в тях.

Чаршафите и одеялата от бамбук са изключително подходящи за хора с алергии към естествени фибри, като вълна, такива с чувствителна кожа и малки деца. Понеже при отглеждането на бамбука не се използват химикали, при допира на кожата с бамбуковите чаршафи по трудно може да се получи раздразнение или обрив. Бамбукът е високо резистентен към растежа на микроорганизми и бактерии. С потта, мъртвата кожа, маслата и всичко друго, което влиза в контакт с чаршафите ни всеки ден, избора на бамбукови чаршафи е логичен.

Освен за меките неща у дома, бамбукът намира и приложение в изработката на подови настилки, музикални инструменти, хартия и детски играчки. Защо да изсичаме дървета за всички тях, като може да използваме бамбук?

Меню

Начало
За нас
Полезно
Политика за защита на личните данни
Контакти
Продукти

Най-нови
Продукти в промоция
Оферта на деня
Контакти

e-mail: pijami@abv.bg
тел.:0894 503 211
       0894 503 216
 
2020, Всички права запазени.